шофьорски курс ПловдивУправлявай мечтите си с Чапаров Авто!
Поздравяваме Ви, че избрахте нас, доверете се на професионализма и амбицията!
Шофьорски курс категория "В" в нашата автошкола е съобразен с най-значимите компоненти, които гарантират перфектните условия за обучението на курсистите, а именно комбинацията от идеалното съотношение между качество на обучение, коректност и цена.

При желание от Ваша страна, е възможно провеждането на индивидуално допълнително обучение по управление на автомобила, което ще се състои извън предвидените в учебната програма часове.

За обучение и подготовка на курсистите използваме съвременни автомобили - Фолксваген Поло, оборудвани с най-нови технологии за активна и пасивна безопасност. Изключително удобни, комфортни и лесни за управление. 

Шофьорски курс за категория В Пловдив Ви подготвя за водачи на моторно превозно средство с общо тегло до 3.5 тона или 8+1 места за сядане на пътници.
шофьорски курсове ПловдивШофьорски курс Пловдив включва 40 часа теоретично и 31 учебни часа практическо обучение, които съгласно нормативната уредба, в рамките на един работен ден курсистът може да вземе по шест учебни часа теория и два по кормуване във взаимно удобно време.

За записване за Шофьорски курс В категория кандидатът трябва да е навършил 17 години и 9 месеца и да притежава диплома за завършено минимум основно образование.
Теоретичното обучение се провежда през работни дни от понеделник до петък по (6 учебни часа по 45 мин.) вечер от 17:30 – 20:30 ч. и е с продължителност от 10 работни дни или 2 седмици. По време на теоретичното обучение за шофьорска книжка категория "B" не се допуска курсистът, да отсъства повече от 12 учебни часа или 2 дни.

След завършване на курса, курсистите имат 1 седмица за подготовка за вътрешен теоретичен изпит по листовки, а изпитът пред ДАИ се провежда само след успешно преминат вътрешен теоретичен изпит.
обучение шофьорски курс ПловдивТеоретическият изпит за шофьорска книжка категория "B" се състои в решаване на изпитен тест от три изпитни листа с по 15 въпроса или общо 45 въпроса. Общия брой на точките е 97, като за издържал се счита този изпитван, който постигне най малко 87 точки. Времето за решаване е 40 минути. Резултатите от проведения теоретичен изпит пред ДАИ се съобщават веднага, след приключване на изпита. Курсистът може да провери лично резултата си и допуснатите грешки по кода на ваучера, с който се явява на изпит в учебния център, в който се обучава.

Практическото обучение по кормуване е със средна продължителност 1 месец и половина. Провежда се в удобно за курсиста време, като на ден курсистът кормува не-повече от 2 учебни часа по 50 минути, като активното време за управление на автомобила в рамките на един учебен час е 40 минути. Изпитът по кормуване представлява шофиране в градски условия с продължителност не по-малка от 25 минути и не-повече от 35 минути.

Необходими документи за записване на шофьорски курс Пловдив.

 • Копие на лична карта.
 • Копие на диплома за завършено основно, средно или висше образование.
 • 1 бр. снимка - паспортен формат
 • Медицинско свидетелство за шофьор категория В, което се изготвя от личния лекар или протокол от ТОЛЕК* или ТЦЛЕК.

Преференциални условия за ученици и студенти при провеждането на шофьорски курс категория "В" Пловдив!

Автошкола Чапаров Авто осигурява на своите курсисти безплатни учебни материали гарантиращи отличната подготовка по време на Вашия шофьорски курс Пловдив и успешното Ви представяне на изпита пред ДАИ. Материалите са достъпни за ползване в рамките на учебния кабинет!
Шофьорски курс Пловдив с включено теоретично и практическо обучение е със средна продължителност 2 месеца.
Специална цена при групово записване на двама и повече курсисти.

Гъвкави схеми за заплащане на шофьорските курсове категория В, съобразени с Вашите финансови възможности.
Обучение, съобразено с Вашия напредък и умения.
Шофьорски курсове категория "В" в нашата автошкола са гаранция за успешното Ви справяне с днешните предизвикателства на пътя.
Ще Ви предложим индивидуален график за шофьорския курс от категория В, съобразен с Вашите ежедневни ангажименти на работното място, учебното заведение или дома!

шофьорски курсове ПловдивЗа успешната Ви подготовка за шофьорски курс Пловдив събрахме полезни връзки които са достъпни по всяко време.

Обучението по време на шофьорския курс от категория В се провежда в два етапа, които включват теоретическа и практическа подготовка на курсиста. С напредване на шофьорския курс, курсистът придобива умения за безопасно шофиране при различни пътни и метеорологични условия. Шофьорският курс започва с кормуване на учебна площадка.

Заключителният етап от шофьорския курс се състои в управление на автомобила в условията на сложното и интензивно движение в град Пловдив. Управлението на моторно превозно средство е сериозно предизвикателство за всеки водач. С шофьорският курс категория "В", ние ще Ви обучим как да шофирате, спазвайки Закона за движение по пътищата. Преминавайки обучението на шофьорския курс в нашата автошкола, Вие ще придобиете необходимите умения, за да станете безопасен, отговорен и толерантен шофьор.

Шофьорските курсове през зимата не са проблем. Зимните условия не представляват трудност за курсистите ни. Автомобилът на Чапаров Авто е напълно подготвен за шофьорски курсове при зимни метеорологични условия и движението по пътищата в зимни условия. Нашите курсисти за шофьорски курс Пловдив се радват на безопасно и удобно шофиране в условия на намалена видимост, заснежена или заледена пътна настилка.

Избирайки Чапаров Авто за шофьорски курс Пловдив ще получите:

 • Консултации при започване на курса.
 • Безплатни помагала за теоретичното обучение.
 • Практическо обучение в удобно за курсиста време.
 • Обучение на съвременен автомобил.
 • Оформяне на документи за явяване пред ДАИ.
 • Разсрочено плащане без допълнително оскъпяване.
 • Възможност за вземане на допълнителни часове по желание на курсиста.
 • Кормуване съобразено с удобното за курсиста време и място.
 • Възможност за провеждане на индивидуално допълнително обучение по управление на автомобила, което ще се състои извън предвидените в учебната програма часове.
 • Качествено обучение на изгодна цена.

шофьорска книжка Пловдив

След успешно преминатото обучение на шофьорски курс Пловдив, необходимите документи за издаване на шофьорска книжка от категория В са следните:

 • Документ за самоличност по ЗБЛД.
 • Документ за платени такси.
 • Карта за медицински преглед на водач на МПС или протокол от ТОЛЕК или ТЦЛЕК.
 • Удостоверение за завършен курс за водач на МПС, теория и практика.
 • Диплома за завършено основно, средно или висше образование (оригинал и копие).
 • Удостоверение за завършен курс за първа до лекарска медицинска помощ (БЧК).
 • Ако вече притежавате шофьорска книжка категория "В", но все още нямате нужното самочувствие и увереност на пътя, ние ще Ви помогнем да повярвате в собствените си възможности и сами да се справите с този проблем.

Графикът за провеждането на опреснителните шофьорски часове ще бъде съобразен с Вашите ежедневни ангажименти на работното място, учебното заведение или дома! Очакваме Ви! 

P51020634"Здравейте,

Казвам се Петър Чапаров и съм преподавател по кормилна практика.

Специализирал съм се в обучението на кандидат-водачи от категория "В". 

Професионалният ми стаж като шофьор на МПС е 32 години.

Завършил съм Висшия Военен Университет – гр. Велико Търново със степен Магистър.

Също така, притежавам и свидетелство за професионална квалификация "Инструктор за обучение на водачи на МПС" от Тракийски Университет – град Стара Загора, Филиал „Техника и технологии” - град Ямбол.

Доверете се на професионализма ми и успехите Ви като водачи на МПС няма да закъснеят.

P51020632Шофьорският курс категория "В" в нашата автошкола е съобразен с най-значимите компоненти, които гарантират перфектните условия за обучението на курсистите, а именно - комбинацията от идеалното съотношение между качество на обучение, коректност, време на провеждане и цена.

Не се колебайте, а възможно най-бързо се свържете с мен - Петър Чапаров, Вашият инструктор в гр. Пловдив на тел. 0876 94 04 04, за да се запознаете с условията за провеждането на шофьорския курс категория "В".

Очаквам Ви!"

ВИД НА ИЗВЪРШЕНОТО НАРУШЕНИЕ Наказание
Отнемане  на контролни точки Лишаване от право да се управлява МПС Глоба (лв)
1.1.  Превишаване на разрешената максималната скорост  за движение - в населено място :
а) до 20 км/час включително      
б) от 20 до 30 км/час включително 3   100
в) от 30 до 40 км/час включително 7   150
г) от 40 до 50 км/час включително 10   200
д) над 50 км/час включително 12   250
За повторно нарушение с над 31 км/ч 13 за 3 мес. 300
1.2. Превишаване на разрешената максималната скорост  за движение - извън населено място :
а) до 20 км/час включително      
б) от 20 до 30 км/час включително 3   50
в) от 30 до 40 км/час включително 7   100
г) от 40 до 50 км/час включително 10   150
д) над 50 км/час включително 12   200
За повторно нарушение с над 31 км/ч 13 за 3 мес. 300
2.Употреба на алкохол и други упойващи вещества:
2.1 Управление на МПС от: водач със стаж до 2 години;от водачи на МПС за обществен превоз на хора и опасни товари 10 от 2 м. до 1 год от 300 до 600
2.2.Управление на МПС, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда вкл. 10 от 1 мес. до 1 год. от 200 до 500
2.3.Нарушение по т. 2.2. е извършено повторно 13 от 1 год. до 3 год. от 1000 до 2000
2.3. Отказ на водача да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или неизпълнение на предписание за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта 12 от 1 год. до 18 мес. от 500 до 1000
2.4 Управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда установено по надлежния ред лишаване от свобода до 12 мес.
2.5 Управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда установено по надлежния ред, след осъждане с влязла в сила присъда за деянието по т.2.6 лишаване от свобода до 2 години от 100 до 300
2.6 Управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози лишаване от свобода до 2 година
2.7 Допускане или предоставяне управлението на МПС на лице, което е употребило алкохол или друго упойващо вещество спиране от движение на МПС със срок до 1 мес. от 100 до 300
3. Управление на МПС без правоспособност
3.1.Допускане или предоставяне управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление      от 100 до 300
3.2. Управление на МПС без притежаване на съответното свидетелство за управление или когато е отнето     от 100 до 300
За повторно нарушение по т.3.2. в едногодишен срок или в срока на изтърпяване на наказанието.     Лишаване от свобода до 2г.
4. Използване на пътното платно
4.1. За нарушаване правилата за разположение на ППС върху платното за движение 3   20
4.2.Ако е създадена непосредствена опасност за движението 5   от 20 до 150 
4.3. За движение по обособено платно за движение на трамвай 4   от 20 до 150 
5. Звукови сигнали
5.1. Неправилно използване на звуков сигнал в населено място     10
5.2. Включване на алармена инсталация без основателна причина или когато сигналите й наподобяват на тези, подавани от ППС със специален режим на движение     от 50 до 200
5.3. Използване без право на звуков сигнал, предвиден за автомобили със специален режим на движение   от 1 до 6 мес. от 50 до 200
5.4. Нарушение по т.5.3. е извършено повторно   от 1 мес. до 1 год. от 150 до 300
6. Пътни светофари
6.1. Неспазване сигналите на пътните светофари, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението 10   от 50 до 150
6.2. Преминаване на сигнал на светофара, който не разрешава преминаването 10   40
6.3. За движение по обособено платно за движение на трамвай 4   от 20 до 150 
7. Разминаване
7.1. Неспазване на правилата за разминаване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението   6   от 50 до 100
7.2. Ако не е създадена опасност 3   до 20
8. Изпреварване
8.1. За нправилно изпреварване (изпреварване на място, където това е забранено, невключен пътепоказател и т.н.) без да е създадена опасност за движението 4   от 20 до 30
8.2. Ако е създадена непосредствена опасност за движението 6   от 50 до 150
9. Използване на светлините
9.1.Нарушаване на правилата за използване на светлините на ППС за престой или за паркиране, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението 5   от 20 до 150
9.2.Управление на превозно средство без необходимите светлини 5   30
9.3. поставяне или използване на устройство за подаване на светлинен сигнал, предназначен за автомобил със специален режим на действие   от 1 мес. до 6 мес. от 50 до 200
9.4. Нарушението по т.9.3. е извършено повторно   от 1 мес. до 1 год. от 150 до 300
10. Спиране за престой и паркиране
10.1 Спиране или паркиране на място при което е създадена опасност за движението 5   от 20 до 150
10.2 Спиране или паркиране на място където това е забранено 5   40
10.3 Неправилно паркиране върху тротоари 5   30
11. Неспазване на задължения при принудително спиране
11.1. Неотстраняване на повредено МПС от платното за движение при възможност да се стори това (ако има непосредствена опасност за движението)     от 50 до 150
11.2. Неозначаване с триъгълник и/или свртлини ако не е било възможно да се премести (ако има непосредствена опасност за движението) 6   от 50 до 150
11.3. Ако по т.11.1 и 11.2 не е създадена опасност      до 15
12. Пътнотранспортно произшествие 
12.1 Нарушаване на задълженията на участник в пътнотранспортно произшествие   от 1 мес. до 6 мес. от 50 до 200
12.2 Отказване на необходимото съдействие с МПС от лице което няма участие при ПТП   от 1 мес. до 6 мес. от 50 до 200
12.3.Нарушения по т. 12.1 и 12.2 са извършени повторно   от  1мес. До 1 год. от 150 до 300
13. Движение в забранена посока на път с еднопосочно движение
13.1 За движение в забранена посока на еднопосочен път 4   30
14.Неспиране на знак "СТОП"
14.1 За неспиране на знак "СТОП", независимо дали по напречния път се движи МПС 7   20
15. Неспазване на забранителни знаци "Влизането забранено"- (В1 до В19)
15.1 За навлизане след знак (В1 до В19), забраняващ влизането на съответното ППС 4   30
16. Обществен превоз
16.1. Управление на МПС за обществен превоз повече от законоустановеното работно време, както и управление на МПС в болестно или друго състояние, което създава опасност на движението      до 50
17. Превоз на хора и товари
17.1. Управление на ПС с необозначен по определения ред товар, който излиза отстрани на превозното средство с повече от 0,2 м., а отпред или отзад - с повече от 1м. 3   20
17.2. За неправилен превоз на хора 3   20
17.3. Управление  на МПС с неукрепен товар, с което се създава опасност за другите учасници в движението 3   20
17.4. Управление  на МПС с опасен товар без документ за необходимата професионална компетентност за превоз на този товар   до 6 мес. от 200 до 300
17.5.Нарушение по т.17. 4 е извършено повторно   от  3 мес. до 1 год. от 200 до 300
18. Екологични изисквания
18.1. Неспиране на двигателя ан МПС, което е в престой или е паркирано, освен ако работата му е необходима за извършване на товаро- разтоварна или друга технологична дейност     до 50
18.2. Управление на МПС с емисии на вредни вещества над установените норми или с неизправно шумозаглушително устройдтво     до 50
18.3. Изхвърляне, оставяне или разпиляване по пътя на предмети или вещества, които създават опасност за движението  5   от 50 до 150
18.4. Изхвърляне от превозното средство на предмети или вещества, които замърсяват пътя     до 30
18.5.В резултат на нарушение по т.18.4. са причинени вреди на ППС, на пътници или други лица     от 10 до  50
19.Неподчинение на контролните органи
19.1. Отказ на водача да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението   от 1 мес. до 6 мес. от 50 до 200
19.2. Отказ на водача да предаде документите си на органите за контрол или осуетяване на извършването на проверката   от 1 мес. до 6 мес. от 50 до 200
19.3.При повторно извършено нарушение по т. 19.2    от  1мес. до 1 год. от 150 до 300
20. По отношение на неползване на предпазен колан и каска
20.1. Неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан или носене на каска от водач  10   40
20.2. Неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан или носене на каска от пътник     20
21. Неосигуряване на път на ППС със специален режим на движение
21.1.Неосигуряване на безпрепятствено преминаване на ППС, сигнализиращо със специален звуков или специфичен светлинен сигнал, или на съпровожданите от него превозни средства 6   от 50 до 150
22. Теглене на МПС
22.1.За нарушаване на правилата за теглене на МПС     до 20
22.2.В закона няма изрично предвидено наказание и затова случаите се отнасят по чл. 185
23. Изисквания, свързани с регистрацията на МПС      
23.1. Управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места.   от 1 мес. до 6 мес. от 50 до 200
23.2. При повторно извършено нарушение по т. 23.1    от  1 мес. до 1 год. от 150 до 300
В закона няма изрично предвидено наказание и затова случаите се отнасят по чл. 185
24. Техническа неизправност
24.1. За непредставяне без уважителни причини на МПС за технически преглед (на сибственика или на длъжностното лице) 5   до 50 
24.2. За управление на технически неизправно МПС, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до мястото за нейното отстраняване 5   от 50 до 150
24.3. За управление на МПС с неизправност или повреди, които могат да застрашават сигурността на движението     30
24.4. За управление на МПС с износени гуми. 6   40
25. Нечетлив или закрит регистрационен номер
25.1.Управление на МПС с  нечетлив или закрит регистрационен номер     10
26. Други участници в движението
26.1. Нарушаване на правилата за движение от пешеходец     до 10
26.2. Нарушаване на правилата за движение от водач на ППС, което не е моторно, както и на водач на организирана група от пешеходци, на впрегнати, товарни или ездитни живитни или на стада     до 40
26.3.Когато в резултат на нарушението по т.26.1. и т.26.2. са причинени вреди на ППС, на пътници или на други лица     от 10 до 50
27. Неправилно преминаване покрай спирка или пешеходна пътека
27.1. Неправилно преминаване покрай спирка на превозните средства за обществен превоз на пътници 8   40
27.2. Неправилно преминаване покрай спиращ. Спял или потеглящ автобус, който превозва деца 8   40
27.3. Неправилно преминаване  през пешеходна пътека 8   40
28. Управление на извънгабаритно превозно средство
28.1.Управление на ППС, което е извънгабаритно, без спазване на установения ред     от 100 до 500
29. Използване на мобилен телефон
29.1.Използване на мобилен телефон по време на управление без използване на устройство "свободни ръце" 6   50
30. Предимство      
30.1.Неспазване правилата за предимство при създадена непосредствена опасност за движението 6   от 50 до 150
30.2.Неспазване предимството на друг участник в движението 6   20
31. Управление на спряно от движение МПС
31.1.За управление на МПС спряно от движение, без разрешение на МВР 5   от 100 до 300
32. Неносене на определените документи
32.1.Неносене на свидетелство за управление, свидетелство за регистрация на управляваното МПС, документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" или други документи, определени от закона или други нормативни актове     10
33. Преместване на пътен знак
33.1.Премахване, преместване или унищожаване на поставен на пътя пътен знак, без да е създадена от това опасност за живота или имуществото на трети лица     от 100 до 500

Важно! 

Нарушение, за което не е предвидено друго административно наказание е предвидена глоба до 20 лв. 

При маловажни нарушения, които са установени в момента на извършването им може да бъде наложена глоба с фиш в размер до 50 лв.

За причиняване на ПТП глобата е от 100 до 200 лв.  съгласно (чл. 179 (2) от ЗДвП За виновно причинено пътнотранспортно произшествие в закона е предвидено допълнително да  се отнемат 4 контролни точки.

kat-plovdivМинистерството на вътрешните работи, чрез специализираното си звено - "Пътна полиция" при ОДМВР е отговорната институция, която първоначално издава свидетелствата за управление на МПС. Също така, води регистър за всички водачи на моторни превозни средства. Право да управлява МПС от категория "В" е лице, което:

 • е навършило определената за съответната категория минимална възраст,
 • притежава основно образование,
 • е физически годно да управлява моторно превозно средство от категория "В",
 • успешно е преминало обучение за водач на моторно превозно средство (шофьорски курс)
 • притежава удостоверението от БЧК за преминат курс за оказване на първа долекарска помощ.

Оригиналните изпитни протоколи за успешно положилите изпита лица пред  ДАИ, се изпращат служебно от регионалния отдел на ДАИ, до компетентния орган за първоначалното издаване на свидетелството за управление на МПС - "Пътна полиция" при ОДМВР.

Какви документи трябва да представите пред КАТ, когато отидете да подадете заявлението си за първоначално издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство (шофьорска книжка).

 1. Лична карта.
 2. Заявление. Издава се от автошколата след успешно положените изпити по теория и кормуване.
 3. Удостоверение за успешно преминат курс за оказване на първа долекарска помощ от Българския Червен кръст.
 4. Диплома за завършено образование – оригинал и ксерокопие.
 5. Медицинско удостоверение.
 6. Вносни бележки за заплатени държавни такси, които ще платите на място в деня на подаване на документите.
 7. Не е нужно да носите снимки със себе си, ще Ви направят снимка на място. 

Тук може да направите справка в сайта на МВР, дали шофьорската Ви книжка вече е готова.

Отзиви от завършили курсисти

Вашето мнение е важно за нас!

Отзиви и коментари на нашите курсисти